×
05-08-2024

Bonte paarden Douvenrade

In 2025 zullen de bewoners van zorgcentrum Piushof en De Hollehof naar een nieuwe locatie van Sevagram in Heerlen verhuizen: Parc Douvenrade. Zij gaan samenwonen in een gloednieuw zorgcentrum, dat deel uitmaakt van Parc Douvenrade.

Om de bewoners voor te bereiden op de verhuizing en alvast te laten wennen, wilde Sevagram Verwenzorg graag samen met de bewoners iets moois maken voor de nieuwe locatie. Want samen aan een project werken en met je handen iets moois maken, kan het welbevinden van eenieder vergroten.

Waarom ‘Bonte Paarden’?

Terugkijkend wat er in het verleden rondom Parc Douvenrade was gevestigd, vindt men in de archieven dat rondom Parc Douvenrade hier de Geleenhof was gevestigd. Op de plek waar het zorgcentrum Douvenrade is gebouwd, stond in de 19e eeuw een wisselstation voor paarden. De Geleenhof was een halteplaats en wisselstation voor de paarden van de postkoets tussen Maastricht en Aken. De post werd in die tijd verzorgd door de internationale postonderneming van de Duitse familie Thurn und Taxis. Voor personen die het zich konden permitteren, bestonden geregelde verbindingen per postwagen of diligence vanuit Geleenhof in Heerlen naar Aken, Simpelveld en Valkenburg.

Veel bewoners van Piushof en De Hollehof kunnen zich uit hun jeugd nog herinneren hoe belangrijk een paard was in de eerste helft van de 20e eeuw. Paarden waren van cruciaal belang voor boerenbedrijven. Zij vormden een essentieel onderdeel van het dagelijkse werk op het land en waren onmisbaar voor veldwerk en transport. Vandaar dat we het thema ‘paarden’ weer terug willen brengen in en rondom Parc Douvenrade.

De afgelopen maanden hebben de bewoners van Piushof en De Hollehof onder leiding van Brigitta Santegoeds een fraai kunstwerk gemaakt. Ze hebben tijdens een aantal creatieve sessie twee levensgrote paarden van kunststof beschilderd, het ‘Bonten Paarden’ project.